Skip to main content

Tel/Fax: +382 20 281010; +382 20 281011 - Mob: +382 69 105 000

Средиземноморских фруктов

KIVI ARGUTA

Podnosi temperature do -26۫C. Samooplodan je. Kasne je epohe zrenja. Plodovi su sitniji u odnosu na standardni kivi. Zreo plod je zelene boje i gladak.

KIVI HAYWARD

Plod je odličnog kvaliteta, vrlo krupan, ovalnog oblika, tanke braon pokožice, sočan, svjetlo zelene boje i dugo ostaje svjež i poslije branja, ako se čuvaju na temperaturi oko +5˚C, čak preko 2 mjeseca. Sazrijeva u prvoj polovini novembra.

CALAMONDINO

Plod je vrlo sitan,izrazito kiselog ukusa. Ima plodove 10 mjeseci godišnje.

FORTUNELA

Plod je ovalan, jede se sa korom, prijatnog ukusa. Pogodan je i kao ukrasno drvo za vrtove. Podnosi temperature do –8 do –10 ۫C. Izuzetno je bogata vitaminom C.

GREJPFRUT (CITRUS –PARADISI)

Grejpfrut je robusnija biljka među citrusima. Cvjeta do dva puta u toku godine, prvo cvetanje je u proljeće, a drugo u toku ljeta. Cvjetovi su krupni bijeli intezivnog prijatnog mirisa (miris većine citrusa podseća na miris jasmina). Iz cvjetova se formiraju plodovi koji za kratko vreme postaju krupni, intezivno rastu do jeseni. U jesenjem periodu plodovi sazrijevau, dobijaju žutu boju kore. Plod grejpfruta je , a težine 300 – 400 gr. Meso grejpfruta je svetlije žute boje karakterističnog i prepoznatljivog ukusa i arome. Plod treba prije konzumacije (jela) u potpunosti da bude zreo, jer tada u sebi ima najviše šećera i karakterističan nagorak ukus grejpfurta je tada manje intezivan i dominantan, a naš užitak pri jelu tog prekrasnog ploda je tada potpun.

LIMETA(Citrus aurantifolija)

Limeta je neobičan citrus sa sitnijim listovima niže i prozračne krošnje. Cvjetovi su sitniji nego kod ostalih citrusa, ali su prisutni u talasima (cvjeta više puta u toku godine ). To znači da imamo istovremeno više genercija ploda i cvjeta na krošnji. Prvi plodovi dozrjevaju u ranu jesen, veličine manjeg oraha i jajolikog oblika.

LIMUN MEYER

Sorta limuna koja je najotpornija na niske temperature i podnosi do -12˚C. Ima stablo niskog rasta i ima bodljikave grane. Jako je dekorativan i pogodan je za sobni uzgoj zbog niskog rasta. Plod je okruglastog oblika srednje krupan, svijetlo žute boje sa blagom narandžastom prevlakom, manje je kiseo u odnosu na druge sorte tako da je odličan za dijabetičare. Sočan je i ima obilan sok. Ima tanku koru. Jako rano zri, već u oktobu.

MANDARINA KAVANO VASE

Stablo ove sorte je slabo bujno. Plod je srednje krupan, okruglast. Sazrijeva u oktobru. Izuzetno je niskog rasta, krošnja je bujna, skladna i kompaktna. Posle obilnog proljećnog cvetanja zametnuti plodovi dozrevaju početkom oktobra. Kavano vase odličnu karakteristiku da podnese niže temperature do -12˚C.

MANDARINA CHAHARA

Vrlo rana sorta, sazrijeva krajem septembra početkom oktobra. Sorta je slabe bujnosti i visoke rodnosti. Gaji se u gustim zasadima. Prijatnog je slatko nakiselog ukusa.

POMORANDŽA WASHINGTON

Srednjeg je rasta pogodna za rast u saksiji. Plodovi sazrijevaju u jesen, srednje su krupnoće, izrazito slatkog ukusa.

FEIJOA

Mediteranska biljka. Podnosi temperature do -12˚C. Plod je jastog oblika vrlo prijatnog slatkog i vrlo aromaticnog ukusa. Sazrijeva u novembru. Tako]e je i vrlo dekorativna zbog predivnih bijelo rozih cvjetova koji se pojavljuju na proljeće.

JAPANSKA JABUKA

MASLINA LECCINO

Stablo je bujno, široke krošnje, obrasle visećim granama. Otporna je na niske temperature. Plod je srednje krupan (2,50 – 3,50g). Procenat ulja je 16 – 21%. Nije samooplodna, a dobri su joj oprašivači Pendolino i Frantoio. Vrijeme berbe: Kraj oktobra, početkom novembra.

MASLINA PENDOLINO

Stablo srednje bujno. Plodovi su izduženi blago asimetrični sitni (1,2 – 2,00g). Prinosi su visoki i redovni . Procenat ulja u plodu je 22 – 23%. Sorta je samooplodna. Vrijeme berbe: oktobar.

MASLINA ARBEQUINA

Slabo bujna sorta. Plod je sitan oko 2g. Prorodi već u drugoj godini a pun rod daje u četvrtoj godini. Sorta je otporna na mraz. Prilagodljiva je svim tipovima zemljišta. Sadržaj ulja je 20 – 22% odličnog kvaliteta. Zbog salbe bujnosti ova sorta je vrlo interesantna za gustu sadnjumasline i to 1,50 – 1,80m x 3,50 – 4,00m. Daje visoke prinose Vrijeme zrenja: Druga polovina novembra.

MASLINA ASCOLANA TENERA

Stablo je bujno sa vrlo gustom krošnjom.Plod je vrlo krupan 6 – 10g. Ima elipsoidan oblik. Ima 16 – 18% ulja. Otporna je na niske temperature i na paukovo oko. Nije samooplodna. Oprašuju je sorte Frantoio, Leccino, PendolinoBerba 20 septembar – 10 oktobar.

MASLINA CIPRESINO

Stablo je srednje bujno. Plodovi su srednje veličine sa srednjim sadržajem ulja. Ulje je dobrog kvaliteta. Prilično je otporna je na bolesti.

MASLINA CORATINA

Stablo je srednje bujno, otporna na niske temperature.Plod je srednje krupan 5 – 6g izduženog oblika, kasnog vremena zrenja.Samooplodna je sorta i dobar je oprašivač za druge sorte maslina. Plod sadrži 21 – 23% ulja.

MASLINA COREGIOLO

Stablo je bujno. Plod srednje krupan – 2 / 3g, izduženog oblika. Procenat ulja: 15 – 17%. Djelimično je samooplodna. Dobar oprašivač je Leccino, Coratina, Frantoio.

MASLINA FRANTOIO

Stablo je srednje bujno.
Plod je sitan do srednje krupnoće oko 2,5g.Sorta je samooplodna, i dobar je oprašivač za druge sorte.
Procenat ulja: 17 – 22%.
Vrijeme zrenja: Novembar - Decembar.

MASLINA GROSA DI SPAGNA

MASLINA ISTARSKA BJELICA

Srednje bujno stablo. Plod je jajolik, srednje krupan, u punoj zrelosti svjetlo žute boje. Otporna je na niske temperature I vjetar. Daje visoke I redovne prinose. Daje izvrstan kvalitet ulja. Procenat ulja 24%. Sazrijeva sredinom ili krajem novembra.

MASLINA MORAIOLO

Stablo je slabo nujno. Plod je okruglast sitan (1,50 – 2,00g), simetričan. U punoj zrelosti dobija ljubičasto crnu boju. Sadržaj ulja u plodu je 17 – 20% a često može biti I viši. Samooplodna je sorta.  Vrijeme zrenja: Početak novembra.

MASLINA PICHOLINE

Plod je srednje krupan (3 -5 g), malo izduženog oblika. Sazrijeva kasno (Novembar, Decembar). Procenat ulja u plodu je 18 – 20%. Otporna je na susu i hladnoću.

MASLINA TANCHE

Stablo je bujno. Može da se koristi i kao stona I kao uljna sorta. Otporna je na hladnoću.
Plod je krupan 5 – 6g.
Procenat ulja 25 – 30%. Sorta je samooplodna. Vrijeme berbe: Novembar – Decembar.

MASLINA VERDALE

Stablo je prilično bujno, sa srednje uspravnim granama. Nije samooplodna. Plod je srednje krupan elipsoidan (240 plodova u 1kg). Sazrijeva kasno
Procenat ulja je 18 - 20%.

MASLINA ŽUTICA

Crnogorska autohtona sorta koja je zastupljena u maslinjacima Bara i Ulcinja. Stablo je bujno. Sorta je samooplodna.Plod je jajastog oblika, srednje krupan 2,00 – 2,7g. Procenat ulja je 22%.
Berba: Oktobar - Decembar

NAR

Nar barski slatki ili šipak (Punica granatum) dostiže visinu do 3 m, Šipak raste kao žbun ili grm prečnika od 1 - 1.5 m, može se orezivanjem korigovati tj. formirati. Plodovi sazrevaju (dobijaju crvenu boju) u potpunosti u oktobru-novembru, izuzetno su slatkog i prijatno osvežavajućeg ukusa. Plod je vrlo krupan oko 300g.

SMOKVA REZAVICA (Dužica)

Plod je ovalan, srednje krupan oko 45g. Pokožica je blago zelenkasto žute boje. Meso je tamno crveno, vrlo slatko I prijatnog ukusa. Sazrijeva u prvoj dekadi Avgusta. Stablo je srednje bujno.

SMOKVA CRNA PATLIDZANKA

Plod je srednje krupan oko 45g, ovalnog oblika, pokožica je tamne boje. Meso je crvenkaste boje. Sazrijeva polovinom avgusta. Stablo je vrlo bujno. Koristi se za svježu potrošnju.

SMOKVA PETROVACA BIJELA

Rana sorta sa vrlo krupnim plodovima (170g), sočna sazrijeva krajem Juna. Drugi rod je sitniji (oko 50g) i sazrijeva od Avgusta do Oktobra. Plod ima tipičan oblik smokve sa zelenom pokožicom.

SMOKVA CRNA SULTANIJA

Jedna od najpopularnijih sorti kod nas. Prvi rod sazrijeva krajem juna, a drugi u drugoj dekadi avgusta. Plod je ovalan srednje krupan do krupan oko 70g. Pokožica je tamno ljubičasta. Drugi rod je sitniji oko 25g. I plod je okruglast. Imaju dobru transportabilnost. Stablo je bujno.